Sigur că ne dorim cu toții să nu îmbătrânim și să ne păstrăm starea de sănătate la cote înalte.
Însă datorită mediului extern, ce are ca factor principal poluarea, și a mediului intern, dat de gândurile și emoțiile noastre zilnice, starea de sănătate începe să se degradeze odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea semnele bătrâneții pe chipul și corpul nostru încep să devină vizibile.
O să vă întrebați, poate, ce este de făcut? Cum să mă mențin tânăr și sănătos cât mai mulți ani de viață?
De bătrânețe încă nu putem scăpa. Este cursul firesc al vieții, iar asta nu înseamnă că e nevoie să fim bolnavi și plini de riduri la 70-90 de ani. Putem să ne creăm o bătrânețe plină de sănătate și energie urmând câteva reguli simple ale bunului simț, care spun așa:
Ai grijă la ceea ce mănânci!
O alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale și alte oligoelemente necesare unui trup sănătos este necesară începând cu vârsta de 30 de ani. E nevoie să consumăm cât mai multe fructe și legume crude.
Pentru că mâncarea procesată nu ne oferă necesarul de oligoelemente, putem apela cu încredere la suplimentele alimentare. Faceți în așa fel încât acestea să fie cât mai naturale, extrase din plante.
Ai grijă la HIDRATARE!
Apa este cel mai important element din corpul nostru. O hidratare bună face ca organele interne să funcționeze mai bine, creierul și articulațiile să nu se sclerozeze, pielea să fie elastică și catifelată.
Calitatea apei pe care o bem este și ea importantă. O apă alcalină cu un Ph de 7.5-9.0 va hidrata celulele în profunzime. Puteți obține apă alcalină și dacă stoarceți lămâie într-un pahar cu apă potabilă.
Fă zilnic MIȘCARE!
Nu îți spun să mergi la sală, la un curs de dans sau la alergat ori pedalat pe bicicletă. Însă o plimbare zilnică, de 5 km minim, seara și/sau dimineața mențin musculatura tonifiată. Și dacă o dată pe săptămână ieși cu rolele sau bicicleta, ori te joci volei, badminton sau faci o altă formă de mișcare în afara plimbărilor zilnice, pe termen lung vei avea un trup suplu și sănătos de care poți fi mândru. Sigur că pentru o musculatură ”sculptată” este nevoie de sală, poate chiar un antrenor personal. Depinde de ce îți dorești.
Fii atent (ă) la ceea ce gândești!
Mă refer aici la ceea ce îți spui pe parcursul unei zile, de la trezire până la culcare. Care este primul gând pe care îl ai când te trezești, dimineața? Gândurile ne determină emoțiile care ne duc la acțiuni, care acțiuni aduc rezultatele din viața noastră.
Gânduri negative de genul: ”nu sunt suficient de…” și altele asemănătoare vor duce la emoții negative, neîncredere în sine etc. Acestea duc la scăderea nivelului energetic generând o stare proastă din care vom acționa, iar rezultatele sigur nu vor fi cele așteptate.
De aceea este necesar să fim atenți la gândurile pe care le avem, mai ales acele gânduri despre noi înșine.
Păstrează un nivel energetic ridicat!
Corpul se îmbolnăvește când nivelul de energie este scăzut. Acest lucru se întâmplă atunci când trăim emoții negative de tristețe, ură, furie etc, emoții pe care le întreținem o perioadă îndelungată, ba le și alimentăm uneori cu gânduri negative. Știți voi ”telenovelele” pe care ni le formăm în minte când avem parte de o situație neplăcută.
Ne putem crește nivelul de energie având gânduri armonioase (printr-o igienă a acestora), reducând suresele de stres sau chiar eliminându-le, râzând mult, făcând mișcare și hidratând și hrănind celulele corpului cu cele necesare.
Poți începe cursuri de yoga sau poți merge la un terapeut dacă consideri că singur nu poți face față avalanșei de gănduri neplăcute.
Și nu în cele din urmă…..
Nu uitați că cel mai frumos accesoriu pe care îl avem la îndemână tot timpul este și va rămâne, ZÂMBETUL. Acesta nu ar trebui să ne lipsească nicicând de pe chip. Zâmbiți cu ochii, cu inima, cu toată ființa voastră și viața vă va zâmbi și ea. Așa putem avea o bătrânețe liniștită, fără prea mari bătăi de cap.
Cu ajutorul celor de mai sus putem să ne păstrăm sănătoși și tineri chiar și la vârsta a treia. Putem face ca vârsta să fie doar un număr în buletin. 🙂
Bineînțeles că pe lângă toate cele menționate mai sus este necesar să creăm relații armonioase cu cei din jur și mai ales să fim bine cu noi înșine!
În viață totul ține de alegerile pe care le facem și de exercițiu. Alegerea este întotdeauna la fiecare dintre noi.